Ekranlar Derin Okuma Yeteneğimizi Köreltiyor
Ekranlar üzerinden okuma üzerine yapılan bir araştırmanın* sonuçları çarpıcı; beynimiz kağıttan okurken derin okuma yeteneğini kullanıyor ancak ekran üzerinde okudukça bu yetenek arka planda kalıyor.
Habere göre nöroloji bilimi kağıt ile ekran üzerinden okuma sırasında farkı tespit etmiş durumda. Ekran üzerinden okuma yaptıkça beynimiz doğrusal olmayan, Twitter’da gezer gibi okumaya geçiş yapıyor. Bu da beynin derin (odaklanarak) okuma yapan kısmını kapatıyor. Dolayısıyla internetten okurken odaklanmak daha zor bir hal alıyor.
Akademisyen Maryanne Wolf şöyle diyor;
‘İnternet yüzünden aptal olacağımız konusunda endişe duymuyorum. Ama sonradan kazanılmış değerli derin okuma yeteneğinimizi kullanmayacağımız konusunda endişeliyim çünkü çok fazla simülasyona maruz kalıyoruz. Bence sorunun özü de bu.’
Benim gibi tüm işi internetten bir şeyler okumak ve yazmak olanlar için bu durum bir dramdır bence. :)
Ama bu hazin bir son değil.
Çift-okuryazarlık olarak adlandırılan bu duruma karşı her gün kağıt üzerinden bir şeyler okunmasını tavsiye ediliyor. Özellikle de milenyum çocuklarına. Zira beyin hangi tarafa yönelirse o yeteneği artırıyor.
Yukarıdaki sebepler nedeniyle diyebiliriz ki ne kadar kağıttan veya kağıda yakın bir ekrandan okursak o kadar iyi. Dolayısıyla derin okuma değeri açısından ‘Kitap > E-kitap Okuyucu > Tablet > Bilgisayar ‘ sıralaması yapmak da mümkün.
Renkli ekranda okumayı azaltmak için Ruslar YotaPhone adlı çift ekranlı akıllı telefon çıkardı, iPhone için de bazı kılıflar çıktı ama şahsen ben hep Apple’ın çift ekranlı (e-ink ve renkli) tablet üretmesini bekledim. :)
Ek olarak Samsung S6 Edge’de ekran rengini solduran bir güç tasarruf modunun okuma için faydalı olacağını farketmiştim. Gönül isterdi ki T60’taki ‘renkleri çevir özelliği’ de aynı etkiyi göstersin ama işe yaramıyor maalesef.
Velhasıl ekrandan okumanın olumsuzluğundan bahsederken sözü bu kadar uzatmak ironik oldu. Öğrendiklerinizi uygulamak için gidip biraz kitap, gazete karıştırsak fena olmaz sanırım. 😉
- Kaynak: PRI
- İlk olarak 28 Ocak 2016 tarihinde firatdemirel.com’da yayınlandı.