Hangi Platform Daha Çok Okunuyor? Wordpress, Medium, Linkedin, Facebook Karşılaştırması

Fırat Demirel
2 min readJul 29, 2016

Geçen hafta yazdığım ‘PayPal Mafyası ve Max Levchin’in Hikayesi’ başlıklı yazımı bir ilke imza atarak 4 farklı platformda (Wordpress, Medium, LinkedIn Pulse, Facebook Notes) yayınladım. Bugün de tüm platformlardaki tıklanma, okunma ve paylaşım sayılarını kıyaslayarak aynı yazının farklı platformda etkileşimine baktım. İşte sonuçlar;

Firat Demirel

Peki bu tablo ne ifade ediyor? Hemen yazayım;

  1. Medium açık ara en çok okunan platform. Bunu daha önceki paylaşımlarından da gördüm. Hem takipçilere direkt bildirim gitmesi hem de iç etkileşim oldukça iyi. Üstelik Medium’da okunma oranını görmek mümkün. Mesela bu yazının okunma oranı yüzde 72, yani 426 kişi tıklamış ve 308 kişi okumuş. 24 kişi yazıyı beğenip tavsiye etmiş. Sanırım 7 kişi de bu yazıdan sonra Medium profilimi takip etmeye başladı.Okuyucuların satırların altını çizebilmesi de ayrı bir güzellik. Tabloya eklemedim ama Medium’da 1 tane de yorum geldi. Yazı bazında trafik kaynaklarını görebilmek güzel, Google’dan 6 kişi gelmiş mesela. Medium Türkçe gibi bir yayına katılmak büyük avantaj, 182 kişi oradan gelmiş. Medium’da haftanın yazıları arasına girersem bu rakamlar daha da artacak.
  2. Wordpress canımın içi. Ama Medium kadar prim yapmıyor. Diğer sosyal ağlarda ilk olarak blogumun bağlantısını paylaşmama rağmen okunma sayısı 188'de kaldı. Paylaşım düğmelerinde 7 Facebook, 9 Linkedin paylaşımı gösteriyor ama bu kadar paylaşıma bu kadar tık almak da pek hayra alamet değil.Wordpress’te okunma oranını bilmiyorum.Wordpress beğenme butonunu kaldırdığım için onu ölçemiyorum ama zaten kimse kullanmıyordu. Kendi kendi yazılarımı beğenerek şimdiye kadar toplam 20 beğeni alabildim. :) Yorum hiç yok. Wordpress’in belki de en büyük avantajı uzun vadede arama motorundan trafik getirmesi. Wordpress’te sanırım 14 kadar e-posta abonem var ama onlar yazıyı okudu mu okumadı mı bilinmez.
  3. LinkedIn bi değişik. Takip edenlere bildirim gönderiyor ama bağlantı sayım Medium’un iki katından fazla olmasına rağmen okunma sayısı 99'da kaldı. 11 kişinin beğenmesi güzel bir oran. İki paylaşım da idare eder. Ama LinkedIn’in diğerlerinde olmayan avantajı var; yazıyı okuyan kişiler hakkında detaylı sektörel bilgi veriyor. LinkedIn’de trafik kaynağını gösteriyor.
  4. Facebook tabir-i caizse leş. Sadece 5 kişi okumuş. Herkes mi blogumdaki yazıya tıkladı? Tabi ki hayır. Fıt fıt resimleri geçmek varken, kim durup da yazımı okuyacak? Üstelik yazımı sadece kendim paylaştım ve kendim beğendim. Kendimi köyde sadece 1 oy alan evli ve çocuklu muhtar gibi hissediyorum. Gelgelelim Facebook Notes şeklini Medium’a benzetiyor. Sessiz bir hareketlenme var o tarafta. Ama 5 yıl önce yazdığımı tekrarlamak isterim; Facebook interneti yutan bir kara deliktir.

Bundan sonra Medium’a geçiş yapacak mısın?* diye sorarsanız, ‘henüz değil’ derim. Wordpress’te yazıp Medium ile yayılmayı düşünüyorum. Yazı otomatik olarak Medium’da yayınlanıyor. Muhtemelen Linkedin’e eklemeyeceğim. Facebook avucunu yalasın.

Sahi bi Google+ vardı ya, o n’oldu?

* Wordpress mi Medium mu?

Originally published at Fırat Demirel.

--

--

Fırat Demirel

Araştırmacı, yazar, girişimci. İnsan. / Researcher, author, entrepreneur. Human. / Tweets bilingual. 🇹🇷🇬🇧 #writing #startups #tech #trends #content #peace