Moore Yasası (Moore’s Law) Nedir?

Fırat Demirel
4 min readMar 26, 2015

Açıklama: Eğer bu yazının tamamını göremiyorsanız blogumda okuyabilirsiniz.

— -

Uzun süredir aklımda olan ‘kavramlar’ serisine nihayet başladım. Genelde kısa ama yeri geldiğinde uzun açıklamalar paylaşmaya çalışacağım.

İlk olarak teknolojik ilerlemede en çok kulağımıza çalınan, 1965–1970 arasında ortaya çıkan ama hala tartışılan Moore Yasası (Moore’s Law) ile başlıyorum.

Moore Yasası (Moore’s Law) Nedir?

Her 18 ayda, bir tümleşik devre üzerine yerleştirilebilecek bileşen sayısı iki katına çıkarken, üretim maliyetleri aynı kalır, hatta düşme eğilimi gösterir.

Basite indirgeyecek olursak, eğer paranızı saklarsanız 18 ay sonra bugün alacağımız bilgisayardan 2 kat daha güçlü (işlemci açısından) bir bilgisayar alabilirsiniz. Ama Moore Yasası olarak adlandırdığımız şeyin aslında kesin bir kanun olmadığını ve tartışmaların sürdüğünü belirtmekte fayda var.

Moore Yasası’na ismini veren kişinin Intel kurucularından Gordon Moore olduğunu da eklemeden geçmeyelim.

Moore Yasası Hala Geçerli mi?

Stanford üniversitesi’nde Bilgisayar Bilimleri bölüm başkanlığı yapan Nvidia baş bilimcisi ve başkan yardımcısı Bill Dally, 2010 yılında Moore Yasası’nın artık geçersiz olduğunu söylemiş ve işlemci hız artışlarının Moore Yasası’nı karşıladığını ama kanunun diğer parçası olan güç tüketimine yönelik ölçeklendirmenin sona erdiğini söylemiş. Dally’e göre Moore Kanunu’nda yer…

--

--

Fırat Demirel
Fırat Demirel

Written by Fırat Demirel

Araştırmacı, yazar, girişimci. İnsan. / Researcher, author, entrepreneur. Human. / Tweets bilingual. 🇹🇷🇬🇧 #writing #startups #tech #trends #content #peace

No responses yet